Neem contact op via Whatsapp

Ford is op missie om auto’s stiller te maken met nieuwe ‘fluisterstrategie’

23-4-2020

Ford maakt de stilste Ford tot nu toe dankzij veel kleine geluidsverbeteringen, hierdoor ervaren inzittenden in moderne auto's dat ze veel beter hoorbaar zijn dan in het verleden. De nieuwe Ford Kuga Plug-In Hybrid is ook leverbaar met Active Noise Control technologie. Waar bestuurders ooit moesten schreeuwen om zichzelf verstaanbaar te maken boven een bepaalde snelheid, zijn moderne auto's een oase van rust: gesprekken en muziek zijn makkelijk hoorbaar, zelfs bij een laag volume.

Fords “fluisterstrategie” zorgt voor veel kleine geluidsverbeteringen in de auto die samen een groot verschil maken. Lange ritten zijn daardoor comfortabeler en minder vermoeiend voor bestuurder en passagiers.Fluisterstrategie
Voor de nieuwe Kuga SUV heeft Ford geluidsbronnen in de auto onderzocht, van de wielophanging tot de portierafdichtingen, om manieren te vinden om het in de auto stiller te maken.

Perforaties in de leren bekleding van de stoelen hebben voor een reductie van het totaal aan vlakke oppervlakken in het interieur gezorgd, waardoor geluid wordt geabsorbeerd in plaats van weerkaatst.

Onder de carrosserie van het voertuig zijn aerodynamisch gevormde geluidsschilden geplaatst die helpen voorkomen dat weggeluid en windruis binnendringen.

Ford-technici zijn meer dan drie jaar bezig geweest met het testen van 45 verschillende banden op allerlei oppervlakken, van glad asfalt tot ruw beton en kasseien, in natte en droge omstandigheden en met verschillende snelheden, om de exacte specificatie te vinden die het weggeluid tot een minimum beperkte, maar wel voor veel comfort en grip zorgde.

En de holle ruimtes in de carrosserie panelen – waar bekabeling en componenten achter kunnen worden verborgen die van het ene deel van de auto naar het andere lopen – zijn kleiner en smaller om de luchtstromen in de carrosserie te beperken.Elektrisch raffinement
De mogelijkheid om zonder benzine- of dieselmotor te rijden zorgt voor stillere ritten. De Kuga Plug-In Hybrid koppelt een benzinemotor aan een elektromotor en generator, en een 14,4 kWh lithium-ion accu, voor emissievrij, puur elektrisch rijden.

“We hadden van het begin af aan een duidelijk beeld voor ogen voor de Kuga: een vriendelijk ogend en gestroomlijnd design aan de buitenkant en een oase van rust binnenin. Het resultaat is een SUV die nauw aansluit bij het dagelijks leven van de eigenaar”, aldus Nederlander Amko Leenarts, Design Directeur bij Ford Europa.

Met de selecteerbare rijmodus EV Now kan de benzinemotor uitgeschakeld worden, waardoor de auto alleen op de accu en de elektromotor loopt. Dat zorgt voor een geluidsniveau in de auto van maar 52 dB(A) in officiële tests – vergelijkbaar met het geluid van lichte regen.

De Kuga Plug-In Hybrid is ook leverbaar met Active Noise Control technologie. Het systeem werkt net als de populaire ruisonderdrukkende hoofdtelefoons: ongewenst laagfrequent geluid in het interieur wordt gedetecteerd via strategisch geplaatste microfoons en gecorrigeerd door een tegengestelde geluidsgolf uit het B&O audiosysteem.

Generatiekloof
Uit een door Ford uitgevoerde test* bleek dat inzittenden van de nieuwe Ford Kuga Plug-In Hybrid geluidsniveaus in de auto ervaren die maar een kwart zijn van de niveaus die werden ervaren door hun grootouders in een Ford Anglia uit 1966.

De meeste mensen ervaren een geluid twee keer zo hard als een ander geluid bij een toename van ongeveer 10 decibel.

Geluidspiek gemeten bij ongeveer 50 km/u in de derde versnelling (bij handgeschakelde modellen):

AutoMax. aantal decibellen dB(A)
Ford Anglia uit 196689 (89,4)
Ford Cortina uit 197081 (80,9)
Ford Cortina uit 198279 (78,5)
Ford Mondeo uit 200077 (77,3)
Ford Kuga Plug-In Hybrid uit 202069 (69,3)


 Deel dit bericht

Nieuws

Aanbiedingen

De laatste aanbiedingen

Nieuws

Laatste nieuws